Johanna Kärrman: ”När katastrofen är här”

KRÖNIKA. Under nyårshelgen fick Malmö och resten av Skåne utstå en hel del prövningar. Strömavbrott i centrala Malmö, riktade attacker mot blåljuspersonal, storm och snö. Det väcker en hel del tankar.

Strax efter 01 på nyårsdagen blev det kolsvart i hela Malmö, med undantag för de stora mängder raketer som sköts. Telefonerna slutade ladda, musiken tystnade och ville man ha något att äta var man hänvisad till kalla matrester. Lyckligtvis var elen snart tillbaka, men nästa gång är det inte säkert att problemet är så snabbt åtgärdat. Då är det upp till var och en att klara sig. Det kan kanske vara ett lagom nyårslöfte – att se till att man klarar sig i alla fall en dag. Det är varken svårt eller jobbigt – köp flaskvatten och någon konserv, fyll på med stearinljus och batterier och gärna en extra ficklampa.

Falck, som har hand om delar av ambulansdriften i Skåne, internutbildar nu sin personal kring hot och våld. Det är bra att personalens situation tas på allvar av arbetsgivaren. Men utbildning i hur man bemöter våld, det är ett litet plåster på ett stort sår. Det stora ansvaret för problemet ligger hos riksdag och regering. Centerpartiets förslag om hårdare straff är inte bara bra utan nödvändigt. Fortsätter dåden i samma takt blir konsekvenserna oöverskådliga. Rätten till sjukvård blir i praktiken villkorad av var man bor, när personalen inte bara behöver ta hänsyn till patientens tillstånd utan också göra en kontinuerlig hotbildsbedömning. Dessutom kommer oundvikligen de anställda att överväga andra, tryggare jobb. Det kostar kompetens, hälsa och pengar – något vi inte har råd att slösa med. Vad som egentligen ligger bakom den explosionsartade vågen av våld, det vet bara våldsförövarna själva. För att verkligen komma till rätta med problemet räcker garanterat inte en hårdare speciallagstiftning. Men det är en markering, och ett viktigt verktyg för att förhindra större katastrofer.

Och så vädret. Det kan vi inte styra över. Därför kan vi inte stå handfallna varje gång det blir en klass två-varning från SMHI. För egen del hoppas jag att snön stannar ett tag.
Med hopp och önskningar om ett godare 2017!

Johanna Kärrman (C)