Johanna Kärrman: ”Tåg i takt med samhället”

KRÖNIKA. De stora svarta tavlorna på tågstationer är ett levande monument. Den svagt lysande gröna texten är en liveuppdatering – en ständig påminnelse om vad som händer när järnvägen konstant inte bara underskattas, utan också överskattas.

Tåg är en vinnare i alla kategorier – ekonomi, effektivitet, samhällsutveckling, miljö, listan kan göras lång. Vi är föredömliga på att inviga nya stationer, och satsningen Skånepaketet är en ljusglimt. En stor och tacksam investering som påverkar människors vardag och till sist hela samhället. Men regeringen har satt de yttre ramarna, och de yttre ramarna säger att befintligt transportsystem i första hand ska optimeras. Optimera, betyder det att tre, i stället för två, sammankopplade Öresundståg står still mellan Malmö och Lund?

Växelfel, signalfel, inställt tåg, och nu kommer vintern. Jag förutspår att vi även i år får åtnjuta det sedvanliga tågkaoset. Skåne växer i rekordfart, och om tio år beräknas vi att ha gått från 1,3 till 1,5 miljoner skåningar. Dessutom beräknas behovet av tågpendling att öka. Men för att det ska vara möjligt och långsiktigt hållbart måste järnvägen ses över och växa i takt med resten av samhället.

Johanna Kärrman (C)